Alle voordelen op een rij

Dat Zorgwissel voordelen biedt heeft de praktijk inmiddels wel uitgewezen. Hier alle voordelen op een rij.

Marktplaats voor zorg

Zorgwissel maakt eerlijke concurrentie mogelijk. Omdat er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen de zorgaanbieders, ontvangen alle aangesloten zorgaanbieders de uitgezette zoekopdrachten tegelijkertijd. Tenzij de patiënt een voorkeur heeft aangegeven voor een zorgaanbieder. Er kan wel een aanpassing nodig zijn in werkwijze. Met Zorgwissel geldt veelal: wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Transparante ketenintegratie

Omdat Zorgwissel geen "voorkeuren" kent, is er sprake van transparante ketenintegratie. Iets dat de NMa ook nastreeft voor samenwerking in de zorg.

Efficiënte communicatie

Omdat alle communicatie via Zorgwissel verloopt, blijft alle informatie die betrekking heeft op de zoekopdracht bij elkaar. Ook reacties van zorgaanbieders op een zoekopdracht worden hierbij opgeslagen. Werkoverdracht kan niet eenvoudiger.

Bereik alle zorgaanbieders

Doordat een zoekopdracht met één druk op de knop naar alle aangesloten zorgaanbieders gaat, behoren ellenlange belrondes tot de verleden tijd. Zorgaanbieders voor thuiszorg kunnen nu postcodegebieden definiëren waar zij actief zijn. Zo ontvangen zij alleen de zoekopdrachten die in hun regio vallen.

Snelle(re) doorstroming patiënt naar de nazorg

Door al deze verbeteringen kan een patient sneller doorstromen naar de nazorg. Dit komt de kwaliteit van zorg zeer ten goede omdat een patiënt beter af is in de nazorg wanneer hij/zij medisch is uitbehandeld in het ziekenhuis.

Reducering verkeerd bed

Voor het ziekenhuis is, naast verbeterde kwaliteit van zorg voor de patiënt, de reductie van het "verkeerde bed" belangrijk. Het terugdringen van het onnodig bezet houden van een ziekhuisbed behoort bij de meeste ziekenhuizen tot de belangrijkste speerpunten van de komende jaren.